Pages - Menu

środa, 26 czerwca 2013

Caprese

Caprese to sztandarowa potrawa słonecznej Italii. Swoimi kolorami nawiązująca do barw flagi Włoch. Może nie posiadająca takiej historii jak pizza matgheritta ale dorównująca jej popularnością.Bardzo prosta sałatka często podawana jako dodatek do różnych dań, jako przekąska na przyjęcia, nieraz także jako danie samodzielne. W naszym domu występuje w tej ostatniej formie.



Skład:
(dwie duże porcje)

-2 duże kule mozzarelli,
-2 duże pomidory,
-spory ząbek czosnku,
-garść liści bazylii,
-sól, pieprz,
-4 łyżki oliwy z oliwek,

Przygotowanie:

Pomidory i mozzarelle kroimy na plastry. Układamy na przemian.
Czosnek, bazylię i przyprawy ucieramy z oliwą.
Polewamy dressingiem pomidory i mozzarelle.
Gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz