Pages - Menu

wtorek, 2 lipca 2013

Ciasto francuskie na śródziemnomorską nutę

Do wykonania tego dania zainspirował mnie kolega, który przygotował podobne danie. Moje w mniejszej wersji, bardziej kieszonkowej i lekko zmienionej.
Skład:
-1pierś z kurczaka,
-10 czarnych oliwek,
-4 pomidorki koktailowe,
-4 kuleczki mini mozzarelli,
- 2 prostokąty z ciasta francuskiego o rozmiarach jakieś 10x15 cm,
-4 listki bazyli,
-jajko do wysmarowania ciasta,
-pieprz, sól, oregano,
-oliwa,
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka, dokładnie myjemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na oliwie.
Ciasto francuskie układamy na blachę z papierem do pieczenia.
Boki ciasta lekko zawijamy do środka, ciasto utworzy foremkę, z której nic nam nie wypłynie.
Układamy oliwki, pomidorki pokrojone w ćwiartki, mozzarelki pokrojone na połówki, obsmażonego kurczaka i liście bazyli.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika na 20 minut.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Smakowite skladniki, wiec i efekt koncowy na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale genialna zapiekanka! :) Wszystko co śródziemnomorskie jest dla mnie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna zapiekanka - letnia, lekka, aromatyczna... pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To zapraszam na obiad drogie Panie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojjjjj pyszności !!!!

    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń