Pages - Menu

czwartek, 23 maja 2013

Burger z czerwonej soczewicy.


Wśród moich znajomych jest wielu vegetarian, a nawet vegan. Nigdy nie byłam temu przeciwna i nie starałam sie przekonywać ich do mięsa. Lubie takie jedzenie choć nigdy sama nie przygotowywałam potraw bez mięsa lub bez produktów od zwierzęcych. Mój vegetarianizm, jak szybko się rozpoczął, tak szybko został wybity przez moją mamę- zrazami i pieczonym kurczakiem.
Z myślą o znajomych i podejmując wyzwanie pewnej przyszłej mamy veganko/vegetarianki, przedstawiam mój pierwszy przepis vegański i czekam na ocenę, obiecując, że będzie ich więcej.











































Burger z soczewicy składniki:
(6 burgerów)

-1szklanka wypłukanej czerwonej soczewicy,
-2 średniej wielkości ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
-1/2 szklanki polenty
-1/2 papryki czerwonej,
-1 papryczka chili,
-2łyżeczki czerwonej papryki w proszku,
-pieprz, sól, kmin rzymski do smaku,

Przygotowanie:
Soczewice oraz ziemniaki, cebulę i paprykę pokrojone w drobną kostkę wrzucamy do garnka,dodajemy przyprawy, zalewamy wodą tak aby sięgała centymetr nad soczewicę. Gotujemy do miękkości.
Blendujemy całość niezbyt dokładnie.
Dodajemy polentę dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 3minuty aż polenta napęcznieje.
Potrzebna bedzie nam foremka lub pojemniczek do nadania odpowiedniej formy. Smarujemy oliwą. Nakładamy powstałą papkę do foremki dokładnie dociskamy, odwracamy układając na pergaminie lekko wysmarowanym oliwą. Burgery powinny łatwo wyjść z foremki.
Pozostawiamy do wystygnięcia. 

Następnie smażymy na złoto.

Kanapka:
(2 kanapki)
-4 kromki ulubionego chleba,
-1/2 awokado,
-1/2 pomidora,
- 4 plastry ogórka,
- kilka krążków cebuli,
-oliwa do skropienia,


Przygotowanie:
Kromki chleba opiekamy na patelni aż będą chrupiące. Smarujemy awokado, układamy burgery z soczewicy.
Dodajemy warzywa,a całość skrapiamy oliwą.
Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz