Każdy z Was pewnie ma już za soba pierwszego grilla w tym roku. To dobry sposob na spedzenie weekendu. My też lubimy wrzucić coś na ruszt. Nawet jeśli nie ma pogody to staramy się zastapić g rill tradycyjny jego odpowiednikiem elektrycznym. Czesto też korzystamy z jednorazowych ale to przy wyjazdach na ryby. Łatwiej go posprzątać i zajmuje mniej miejsca. Dziś przepis na kolorowe szaszłyki, które będą małą odmianą od kiełbasek i karkówki.
Skład:
na 2osoby okolo 8 szaszłyków
- pierś kurczaka, dosłownie jeden cycek,
-3 średniej wielkości czerwone cebulki,
- 1 czerwona papryka,
- okolo 100g boczku parzonego,
Skład na marynatę do kurczaka i boczku:
-1papryczka chili,
-2 ząbki czosnku,
-kilka ziaren kolorowego pieprzu,
-pół łyżeczki soli,
-pół łyżeczki cukru,
-czubata łyżeczka wędzonej papryki,
-5 łyżek oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia,może być olej rzepakowy,
Przygotowanie:
Kurczaka i boczek pokroić w duże kostki. Wszystkie składniki utrzeć w moździdżu i powstała marynatą zalać mięso.
Wstawić do lodówki na 15minut.
Warzywa pokroić w kostkę.
Mięso i warzywa nabijać naprzemiennie na patyczki uprzednio namoczone w wodzie(zeby sie nie spaliły na grillu).
Pieczemy aż mięso się zetnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz