Pages - Menu

piątek, 31 maja 2013

Pierożki z pieczonymi warzywami i ostrym sosem.

Jest to moje kolejne podejście do gotowania potraw z kuchni vege/vegan. Mam nadzieję, że mi się udało. Pierożki można mrozić i gdy nie macie czasu w trakcie dnia na gotowanie obiadu, wystarczy wrzucić je do garnka z gotującą wodą. Np w czasie wielkiego sprzątania domu :D






Skład:

-2 czerwone papryki,
-2 pomidory
-pół marchewki,
-pół pietruszki,
-3 ząbki czosnku,
-1 średnią cebulkę,
-1 średnia ostra papryczka chili,
-zioła prowansalskie,
-sól i pieprz,
-1 łyżeczka do sosu, 3/4 szklanki na pierogi mąka pszenna,
-woda,
-oliwa,

Przygotowanie:
Farsz i sos.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy następnie kroimy. Cebulkę na cztery części, marchewkę i pietruszkę na cienkie plasterki. 
Papryki kroimy na połówki, pomidory na ćwiartki. Dorzucamy nieobrany czosnek. 
Całość skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami.
Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
Gdy warzywa będą miękkie obieramy pomidory i czosnek oraz wyciągamy pestki z papryki.
Całość kroimy na kawałeczki i blendujemy. 
Przecedzamy powstałą masę przez sitko, aby pozbyć się za dużej ilości wody. Zostawiamy ją po dodaniu łyżeczki mąki i papryczki chili i zagotowaniu powstanie sos.

Ciasto:
Do 3/4 szklanki dodajemy pół szklanki wody i pół łyżeczki soli. Zagniatamy dokładnie. 
Rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki.
Na każdy krążek nakładamy nie całą łyżeczkę farszu. Sklejamy smarując brzegi lekko soloną wodą. Formujemy pierożki.
Wrzucamy do garnka z gotującą wodą, mieszamy i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Ja podałam posypane pestkami dyni i pietruszką.

Smacznego!


1 komentarz: