Pages - Menu

niedziela, 19 maja 2013

Tagiatelle z pulpetami w pieczonych pomidorach.

Smak Italii?? Nie wiem nie byłam. Smak mojego ulubionego warzywa ( dla niektórych owocu) TAK! 
Pomidory występują w wielu kolorach, kształtach i rodzajach. Czarne rosyjskie, malinowe, cherry, zielone na konfitur ,a każdy wyjątkowy i pyszny. Tu, propozycja pieczonych pomidorków cherry z pulpecikami z wieprzowego mięsa mielonego. W naszym domu jest to danie wcinane na balkonie, w promieniach gorącego słonka i przy dźwiękach szumu osiedla.




Skład:

-15 pomidorków cherry
-1 puszka pomidorów pokrojonych bez skóry
-2 ząbki czosnku
-200g mięsa mielonego (dowolne)
-sól, pieprz, oregano, bazylia
-ok 10 liści bazyli 
-makaron tagiatelle ( ok 5 gniazdek)

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pomidory z puszki mieszamy z czosnkiem, przyprawami i oliwą.
Dodajemy umyte i przekrojone na pół pomidorki cherry.
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. 
Formujemy małe pulpeciki. Układamy na pomidorach. 
Układamy listki bazylii pomiędzy pomidorami i pulpetami.
Zapiekamy przez 30 minut .
Gotujemy makaron na al dente.

Można podawać z tartym serem.
Bon Appetit!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz