Smak Italii?? Nie wiem nie byłam. Smak mojego ulubionego warzywa ( dla niektórych owocu) TAK!
Pomidory występują w wielu kolorach, kształtach i rodzajach. Czarne rosyjskie, malinowe, cherry, zielone na konfitur ,a każdy wyjątkowy i pyszny. Tu, propozycja pieczonych pomidorków cherry z pulpecikami z wieprzowego mięsa mielonego. W naszym domu jest to danie wcinane na balkonie, w promieniach gorącego słonka i przy dźwiękach szumu osiedla.
Skład:
-15 pomidorków cherry
-1 puszka pomidorów pokrojonych bez skóry
-2 ząbki czosnku
-200g mięsa mielonego (dowolne)
-sól, pieprz, oregano, bazylia
-ok 10 liści bazyli
-makaron tagiatelle ( ok 5 gniazdek)
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pomidory z puszki mieszamy z czosnkiem, przyprawami i oliwą.
Dodajemy umyte i przekrojone na pół pomidorki cherry.
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy małe pulpeciki. Układamy na pomidorach.
Układamy listki bazylii pomiędzy pomidorami i pulpetami.
Zapiekamy przez 30 minut .
Gotujemy makaron na al dente.
Można podawać z tartym serem.
Bon Appetit!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz