Pages - Menu

wtorek, 16 lipca 2013

Kruche tarteletki z musem czekoladowym.

Mus czekoladowy uwielbiam pod każdą postacią. Ostatnio miałam ochotę na deser z truskawkami. Zauważyłam,w sklepie, kruche tarteletki i pomysł pojawił się sam. Mam nadzieję, że ten deser będzie dobrym dodatkiem po waszej popołudniowej kawy.


Skład:

-15 kruchych babeczek,
-2 łyżki cukru pudru,
-8 truskawek,
-150ml śmietanki 36%,
-2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej,
-1 łyżka masła,
-2 jajka,
-2 łyżki wody,


Przygotowanie:

Czekoladę drobno kroimy i wrzucamy do plastikowej miseczki, dodajemy masło i 2 łyżki wody.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Miska na garnku z wodą, gdzie woda parując podgrzewa czekoladę aż nie będzie grudek tylko gładka masa.Miska nie może być zbyt gorąca aby czekolada się nie zważyła. Najlepiej aby bez problemu można było dotknąć jej dna.)
Oddzielamy żółtka od białek.
Ubijamy białka na gładką masę.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do czekolady.
Ubijamy śmietanę, którą razem z białkami delikatnie dodajemy do czekolady.
Powstałym musem napełniamy tarteletki. Po 1 1/2 łyżeczki do każdej.
Następnie nakładamy połówki truskawek.
Babeczki wkładamy do lodówki na minimum  3 godziny.

1 komentarz: