Pages - Menu

piątek, 12 lipca 2013

Gnocchi con pomodoro

Proste danie znalezione w jakiejś trattorii. Fajny sposób na pozbycie się pomidorów i ziemniaków. Wspaniały smak domowej włoskiej kuchni. Gnocchi są odpowiednikiem naszych kopytek, może są ładniejsze ale na pewno tak samo pyszne. Moje nie są tak piękne jak włoskich mam ale to moje pierwsze i jestem z nich dumna. Moje pierwsze ziemniaczane "grudki",bo takie jest dosłowne tłumaczenie tego wyrazu.




Skład:

-500g ugotowanych ziemniaków,
-kubek mąki pszennej, 
-1 jajko,
-sól,

Przygotowanie:

Możemy użyć ziemniaków, które zostały nam od obiadu. Dukamy je dokładnie, praską lub widelcem, dodajemy sól, jajko i mąkę.
Ciasto powinna być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Dzielimy ciasto na 6 części i z każdej kulamy wałeczek.
Następnie odcinamy kluseczki wielkości znaczka pocztowego.
Jeśli chcecie zrobić je w tradycyjnej formie należy kluseczkę lekko przeciągnąć (przekulać) po zębach widelca.
Wrzucamy kluseczki do wrzątku, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i zagotowujemy.
Następnie łyżką cedzakową odsączamy.

Sos:

- około 50g boczku surowego wędzonego,
-3 duże pomidory,
-średnia cebula,
-łyżka koncentratu pomidorowego,
-1 duży ząbek czosnku,
-sól,pieprz,cukier,
- rozmaryn, bazylia, pietruszka,
-łyżka oleju do smażenia,
- twardy ser, długo dojrzewający do posypania,

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę.
Smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, rozdrobniony czosnek, koncentrat pomidorowy,
Jeśli sos jest za gęsty możemy dodać wody od gotowania gnocchi.
Wrzucamy posiekane zioła.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Wrzucamy gnocchi i mieszamy z sosem.
Wykładamy na talerze i posypujemy tartym serem.

Smacznego!!


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię gnocchi w sosie pomidorowym :) Polecam też sos pomidorowy z dodatkiem półplasterków cukinii i gnocchi - świetnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń