To danie chyba u każdego gościło w domu, kiedy był dzieckiem. Zawsze kiedy zostawał makaron, mama podsmażała kiełbaskę z cebulką, wbijała jajko, dodawała ser i gotowe. Smacznie i nie trzeba wyrzucać makaronu.
Oto przykład mojego makaronu z jajkiem, choć Wasz może się składać z tego co znajdziecie w lodówce.
Skład:
na 2 osoby
- około 200g makaronu obojętnie jaki,
-2 jajka,
-50g sera gouda,
i dodatki:
-2 kiełbaski śląskie,
-1 cebula,
-natka pietruszki,
-sól, pieprz
-1/2 pomidora pokrojonego w kostkę do przybrania
można też dodać podsmażone pieczarki,
-oliwa,
Przygotowanie:
Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzucamy kiełbaskę i cebulkę pokrojone w kostkę podsmażamy je.
Dodajemy makaron i lekko go podgrzewamy.
Jajka mieszamy z serem natką pietruszki, solą i pieprzem.
Wlewamy na patelnię i mieszamy .
Smażymy do momentu aż jajko się zetnie.
Podajemy gorące posypane pomidorem pokrojonym w kosteczkę.
Smacznego
racja, makaron jest pyszny z czymkolwiek, nawet z samym masłem albo podsmażonym czosnkiem :) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-ziemniaki-faszerowane-wasabi/
OdpowiedzUsuń