Pages - Menu

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Risotto z pieczarkami i serem gorgonzola.

O oto drugie, obiecane risotto. Risotto, którym przekonałam mojego męża do tej wspaniałej włoskiej potrawy. Ma wspaniały grzybowy smak. Jeśli lubicie możecie dodatkowo posypać je siekanymi orzechami włoskimi.



Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i smażymy aż się zeszkli.
Wrzucamy ryż. Lekko podsmażamy.
Dolewamy wino i czekamy aż delikatnie odparuje.
Dolewamy stopniowo bulion np. po 3/4 szklanki.
Ryż będzie go chłonął.
Gdy ryż wpije jedną porcję bulionu, dolewamy kolejną.
Kiedy ryż nie będzie już chłonął bulionu, dodajemy masła.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry.
Wrzucamy na patelnię z oliwą.
Dodajemy sól i pieprz.
Podsmażamy aż lekko zbrązowieją.
Dodajemy do risotto razem z pokruszoną gorgonzolą oraz zwykłym serem.
Dokładnie mieszamy i podajemy gorące.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam gorgonzolę, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie, że mu zasmakowało :D Ja lubię dodawać pokruszoną gorgonzolę minutę przed końcem gotowania do ryżu. Wtedy prawie się rozpuszcza i wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń