Pages - Menu

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Chleb na kefirze

Tego chleba chyba nie da sie spartaczyć. Robiłam go już wiele razy i zawsze wyszedł cudowny! Genialna chrupiąca skórka i delikatny środek. Przez ten wypiek od jakiegoś czasu nie kupujemy pieczywa. Pieczemy co dwa dni i ciągle nam mało.

Skład:

-1,5 szklanki kefiru,
-0,5 szklanki ciepłej wody,
-30g świeżych drożdży,
-1/2 kg mąki( ja zazwyczaj biorę 450 lub 650),
-2 łyżeczki cukru,
-2 łyżeczki soli,
-1jajko,
-1łyżka mleka,

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić w kefirze z woda, cukrem i szklanką mąki.
Pozostawić w ciepłym miejscu przez 15minut. Drożdże przez ten czas zaczną pracować.
Następnie dodać resztę mąki i sól.
Dokładnie wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elaatyczne.
Uformować bochenek.
Umieścić na wysmarowanej i lekko wysypanej  mąką blasze.
Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na okolo 30minut.
Naciąć chleb na krzyż i posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220stopni na 45minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz