Pages - Menu

czwartek, 25 lipca 2013

Sałatka grecka

Pyszna- bo przecież inaczej nie dodała bym tego posta, kolorowa, pasująca na grilla. Jedna z najpopularniejszych sałatek w Polsce. Często zabierana do pracy lub zjadana na mieście. Odpoczynek od ciężkich potraw.




Skład:

- 1/2 główki sałaty lodowej,
-1/2 papryki czerwonej,
-1/2 papryki zielonej,
-mała czerwona cebulka,
-1/2 kostki sera feta,
-2 małe ogórki,
-8 pomidorków cherry,
-około 16 oliwek,
-ząbek czosnku,
-sól, pieprz,
-kilka listków bazylii,
- 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Sałatę rwiemy na kawałeczki, można ją normalnie pokroić.
Dodajemy pokrojoną na paseczki cebulę, paprykę.
Pomidory kroimy na ćwiarteczki, a fetę na centymetrowe paseczki. ( Przepisy na sałatki powinny być zabronione... to, tak naprawdę przepisy jak co pokroić.)
Wrzucamy oliwki.
Całość mieszamy z dressingiem z oliwy, rozgniecionego ząbka czosnku, posiekanej bazylii, pieprzu i soli.

Proste jak sałatka :P

2 komentarze:

  1. a u mnie bobowa z awokado:) http://manufakturaciastek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam taką wczoraj w KFC, Bardzo dobra. Grecka jest jedna z najbardziej lubiaanych przeze mnie salatek :)
    http://butterfly-cook.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń