Pages - Menu

czwartek, 1 sierpnia 2013

Makaronowe curry z cukinią i parówkami.

Od kiedy ktoś przekonał mnie do jedzenia do cukinii, staram się robić z niej różne smaczne potrawy. Szybkie i te trochę wolniejsze :) To jedna z tych szybszych.





Skład:
dla dwóch wygłodniałych osób

-mała cukinia zielona,
-3 parówki,
-1,5 szklanki mleka,
-łyżka mąki,
-łyżka curry,
-łyżeczka kurkumy,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
-łyżka masła,
- 7płatów lasagne lub makaron tagiatelle,
-sól, pieprz,
-natka pietruszki,

Przygotowanie:

Gotujemy makaron, jeśli to płaty lasagne to po ugotowaniu każdy pas kroimy na wzdłuż, na 4 części.
Za pomocą łyżeczki wybieramy z cukinii pestki. Kroimy cukinie w bardzo cienkie długie pasy.
Następnie wrzucamy do gotującej wody z odrobiną soli i cukru na dosłownie 3 minuty.
Wyciągamy na durszlak i hartujemy zimną wodą.
W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę.
Lekko podsmażamy i dodajemy mleko i przyprawy( curry, paprykę, sól i pieprz).
Zagotowujemy aż sos zgęstnieje.
Parówki kroimy na plastry i gotujemy w osolonej wodzie.

Wszystkie składniki wykładamy na talerz z sosem i posypujemy siekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Prosto, pysznie i treściwie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń