Pages - Menu

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Zupa kurczakowa

Często zostaje nam kurczak pieczony, korpus i trochę mięsa. Kiedyś przeglądając stare przepisy angielskie trafiłam na zupę kurczakową, która nie miała nic wspólnego z naszym rosołem.
Postanowiłam stworzyć własną. 



Skład:

-korpus i mięso kurczaka pieczonego z  tymiankiem i czosnkiem lub każdego innego,
-1 marchewka,
-1/2 szklanki groszku,
-1 ząbek czosnku,
-pietruszka( korzeń i natka),
-4 ziemniaki średniej wielkości,
-tymianek,
-2 łyżki kwaśnej śmietany,
-sól, pieprz do smaku,
-około 1,5 litra dobrej wody,
 
Przygotowanie:

Korpus i rozdrobnione mięso gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu przez 15 minut.
Następnie dodajemy drobno pokrojone warzywa.
Gotujemy aż zmiękną.
Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą, pieprzem, dodajemy roztarty czosnek.
Odlewamy 2 nabierki zupy do miseczki i mieszamy ze śmietaną.
Wlewamy powoli do garnka z zupą.
Zagotowujemy.
Gotową zupę podajemy ze świeżą natką pietruszki.

1 komentarz: