Pages - Menu

środa, 7 sierpnia 2013

Pieczone ziemniaczki- andziorki.

Jedno z pierwszych dań, które zrobiłam w życiu. Przypomniał mi o nim mój kuzyn Krzysiek. Powstawało z chęci nauki gotowania czegokolwiek. Trochę przypraw i warzywko i jakieś mięsko.
Danie otrzymało nazwę Andziorków od wynalazcy :D


Skład:

-1/2 kg młodych małych ziemniaczków,
-5 małych cebulek,
-100g kiełbasy np. podwawelskiej,
-papryka,pieprz, sól, tymianek
-jajko,
-olej,
-natka pietruszki

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż będą lekko twardawe.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Dodajemy pokrojoną w duże kawałki cebulkę.
Przyprawiamy papryką, solą, pieprzem.
Dodajemy ostudzone ziemniaki pokrojone na ćwiartki.
Smażymy do miękkości i dodajemy tymianek.
Nakładamy do miseczek żaroodpornych i na każdą porcję rozbijamy jajko.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do czasu ścięcia się białka.
Danie posypujemy natką pietruszki.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz