Jeden z przepisów, który "chodził" za mną od jakiegoś czasu. Wypróbowałam i się zakochałam. Zupa jest słodkawa idealnie równoważona przez paluchy z ostrym chorizo i papryczką chili. Spróbowałam także dodać do zupy tartego sera goudę. I eksperyment okazał się baardzo udany. Jeśli szukacie dobrej, rozgrzewającej zupy na jesienne dni to Mad Fork poleca właśnie krem kukurydziany :)
Skład:
-2 puszki kukurydzy,
-łyżka masła,
-1l bulionu wołowego,
-1 ząbek czosnku,
-1 mała cebulka,
-1/2 kostki serka topionego,
-1 duża papryczka chili czerwona,
-sól, pieprz,
-2łyżeczki kurkumy,
Paluchy:
-paczka ciasta francuskiego,
-chorizo,
-2 papryczki chili,
-jajko,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kremu wrzucamy do garnka, gotujemy przez 15 minut.
Następnie blendujemy. Nie koniecznie dokładnie :)
Doprawiamy do smaku.
Chorizo kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
Papryczki chili kroimy w plasterki.
Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy chorizo. (postarajcie się pozbyć tłuszczu które wypuszcza chorizo)
Przykrywamy drugą połową ciasta i dokładnie dociskamy.
Ciasto odkładamy na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie kroimy ciasto w paski o szerokości 4 cm.
Każdy pasek wykręcamy w świderek.
Świderki smarujemy roztrzepanym jajkiem i zdobimy papryczką chili.
Wstawiamy świderki do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na okolo 25 minut lub aż zrobią się brązowawe.
Smacznego!!
Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.
OdpowiedzUsuńDodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.
www.nps-mix.pl/konkurs
Nagrody:
www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
Zapraszam :)