Pages - Menu

piątek, 31 lipca 2015

Gulasz z kluskami








Składniki na 4 głodomorów:

  • 700g mięsa gulaszowego wieprzowego 
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 lodygi selera naciowego 
  • mały seler korzeniowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • olej słonecznikowy
  • czubrica
  • papryka ostra, cukier, sól i pieprz
  •  
Przygotowanie:
  1. Mięso kroimy na kostki 3x3 cm dokładnie myjemy, osuszamy, obtaczamy w mące.
  2. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju w głębokiej patelni, dodajemy wędzoną paprykę, czubricę, pieprz.
  3. Lekko podsmażamy i dorzucamy koncentrat pomidorowy tworząc pastę przyprawową.
  4. Dorzucamy mięso i obsmażamy aż będzie lekko brązowawe. 
  5. Warzywa drobno kroimy dodajemy do mięsa, obsmażamy. 
  6. Dolewamy wody i dusimy.
Kluski przygotowanie:
około 12 klusek
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki masła zimnego
  • sól i pieprz
  • odrobina wody
Przygotowanie:
  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Zetrzeć na tarce zimne masło
  3. Rozgnieść wszystkie składniki do powstania konsystencji dużych okruchów ( coś typu kruszonka)
  4. Dolewać stopniowo wodę.
  5. Mieszać i zagnieść lekko ciasto aż będzie gładkie. 
  6. Podzielić na około 12 kulek.
  7. Zanurzyć kulki do połowy w gulaszu i dusić pod przykryciem przez okolo 30 minut.

1 komentarz: