- 700g mięsa gulaszowego wieprzowego
- mąka do obtoczenia mięsa
- 1 pietruszka
- 1 średnia marchewka
- 1 duża cebula
- 1 żółta papryka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 lodygi selera naciowego
- mały seler korzeniowy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka krojonych pomidorów
- natka pietruszki
- olej słonecznikowy
- czubrica
- papryka ostra, cukier, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mięso kroimy na kostki 3x3 cm dokładnie myjemy, osuszamy, obtaczamy w mące.
- Rozgrzewamy 2 łyżki oleju w głębokiej patelni, dodajemy wędzoną paprykę, czubricę, pieprz.
- Lekko podsmażamy i dorzucamy koncentrat pomidorowy tworząc pastę przyprawową.
- Dorzucamy mięso i obsmażamy aż będzie lekko brązowawe.
- Warzywa drobno kroimy dodajemy do mięsa, obsmażamy.
- Dolewamy wody i dusimy.
Kluski przygotowanie:
około 12 klusek
- szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 kostki masła zimnego
- sól i pieprz
- odrobina wody
Przygotowanie:
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Zetrzeć na tarce zimne masło
- Rozgnieść wszystkie składniki do powstania konsystencji dużych okruchów ( coś typu kruszonka)
- Dolewać stopniowo wodę.
- Mieszać i zagnieść lekko ciasto aż będzie gładkie.
- Podzielić na około 12 kulek.
- Zanurzyć kulki do połowy w gulaszu i dusić pod przykryciem przez okolo 30 minut.
Pierwszy raz słyszę o takich kluskach. Muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuń