+300ml śmietany 36%,
+300g czekolady (2 gorzkie, 1 mleczna),
+1 kostka masła w tym troszeczkę zostawić do posmarowania blachy,
+1 słoiczek masła orzechowego,
+270g ( czyli 3/4 dużego opakowania),
+herbatników kakaowych petit beurre,
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem.
Wyłożyć na blachę do tarty o średnicy 26cm wysmarowaną masłem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 10 minut.
Wyciągnąć i wyłożyć na ciasto masło orzechowe.
Najlepiej wyłożyć zawartość słoiczka na ciepłe ciasto
i wstawić do jeszcze ciepłego piekarnika( już wyłączonego)
masło się rozpuści i samo się pięknie rozleje po tarcie bez obaw, że spód się zniszczy.
Do garnka wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
Do gotującej się śmietanki wrzucić pokruszoną czekoladę i wszystko razem wymieszać.
Dodana łyżeczka masła do masy czekoladowej sprawi dodatkowo, że masa będzie pięknie błyszczeć.
Masę wylać na tartę i wstawić całość do lodówki. Po około 2 godzinach jest gotowa.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz